Serum Selepas atau Sebelum - Lebih Cair Lebih Awal

Updated: Nov 18, 2020
Serum dan pelembab mana lebih penting? Yang mana patut didahulukan selepas mencuci muka? Dan mengapa Serum lebih mahal berbanding pelembab?

Dr. Syazwani, Estetika Consultan Narqes Skintelligent ada jawapannya. Menurut beliau, serum dan pelembab sememangnya antara rejim cucian wajah yang perlu diikuti mengikut aturan yang betul. Yang membezakan keduanya adalah bahan yang terkandung di dalamnya. Serum berasaskan air dan tidak mengandungi minyak berbanding bahan kimia serta pati ekstrak tertentu di dalam pelembab.


Serum lebih sesuai untuk mereka yang kulit berminyak. Molekul yang teramat kecil yang terhasil dari serum mampu menyerap ke dalam kulit dengan cepat dan memperbaiki struktur kulit yang bermasalah. Serum juga amat dikenali sebagai agen awet muda kerana kandungannya mengandungi antioksidan. Pelbagai jenis serum diadun untuk masalah kulit seperti jerawat, kulit kusam, jeragat, parut dan kulit berminyak.


Sementara pelembap berfungsi melembabkan kulit tetapi ianya tidak sehebat bagaimana serum dibuat. Serum memiliki 10 kali lebih ekstrak yang lebih pekat tetapi bukan untuk kelembapan kulit.


Penggunaan serum hanya memerlukan setitis dua sahaja yang mampu menyerap di wajah dengan menepuk-nepuk dengan jari sahaja. Kerana pati ekstrak yang diteliti pembuatannya, sudah tentulah harganya lebih mahal.


Menurut Dr. Syazwani lagi, jika ada yang mengatakan hanya satu serum sahaja mampu menyelesaikan semua masalah kulit ianya adalah satu propaganda pengiklanan dan pemasaran yang tidak logik. Penggunaan serum harus mewakili masalah kulit yang berbeza. Ianya tidak boleh disatukan dengan hanya satu serum sahaja.


Sebagai contoh Serum Vitamin A-Retinol yang hanya boleh dipakai malam sahaja, dan ada juga Retinol yang sangat kuat, perlu dipakai seminggu sekali atau dua kali sahaja. Jika kandungan Retinolnya sedikit boleh dipakai hari-hari.


Begitu juga dengan Serum Vitamin C, ada yang mengatakan hanya perlu dipakai malam sahaja, tetapi Dr.Syazwani mencadangkan dipakai siang dan malam untuk hasil yang lebih maksima.


Ada pertanyaan ketika bilakah serum lebih sesuai dipakai. Selepas mencuci wajah, harus dipakaikan serum dahulu sebelum mengenakan pelembab. Harus diingatkan pemakaian serum juga perlu dipastikan tentang kelikatan dan kecairan serum itu sendiri. Semakin cair sesuatu jenis serum itu, ianya perlu diaplikasikan di wajah terlebih dahulu.Sekilas Fakta:


Retinol

  • Asal dari Vitamin A dengan fungsi anti penuaan.

  • Untuk masalah jerawat, Retinol adalah pilihan terbaik kerana ianya mampu menyerap ke liang kulit untuk mengatasi masalah bakteria,

  • Mengurangkan lebihan minyak di wajah dan keradangan kulit.

  • Mampu menjadikan kulit flawless dengan penggunaan yang konsisten.

Vitamin C

  • Agen anti penuaan terbaik untuk kulit yang berseri, bersih dan halus.

  • Mencerahkan kulit sekaligus mengekalkan kelembapan.

  • Menghapus parut, garisan halus, cela, bintik hitam dan kulit kusam dengan penggunaan yang berterusan.

  • Tiada alahan yang keterlaluan tetapi jika anda memiliki kulit yang sensitif, telitikan tahap penggunaan vitamin C. Boleh dipakai setelah meletakkan pelembab terlebih dahulu.

  • Mampu sekatakan tona kulit. Jika bawah mata anda gelap, pilihlah serum vitamin C untuk memulihkannya.

198 views0 comments