Meruap Lembapan Membunuh Virus

Updated: Nov 18, 2020

Sanitizer atau Swab padAlcohol merupakan nama am yang menjurus kepada jumlah dan beratus-ratus jenis jenama alcohol. Setiap alcohol mempunyai fungsi yang berbeza dan tidak semua digunakan dalam skincare. Peratus alcohol juga memainkan peranan penting, yang mana setiap kombinasi alcohol memberi reaksi berbeza kepada kulit, samada lebih baik, buruk atau tiada sebarang kesan.


Kita biasa menggunakan Rubbing Alkohol dalam kehidupan seharian terutama dalam sanitizer, alcohol swab. Bahan utamanya adalah ethanol dan Isopropyl alcohol. Pada tahap 60 peratus ke atas akan bertindak sebagai anti-virus, anti bakteria, anti kulat, yang akan membunuh kuman-kuman yang kita tahu dan takuti termasuklah covid-19.


Fungsi alcohol sememangnya adalah membunuh kuman, mengelakan jangkitan tetapi harus difahami ianya tidak berbahaya kerana alcohol tidak menyerap ke dalam kulit. Apabila dikenakan ke kulit, ianya akan berada seketika dan terus meruap ke udara.


Tetapi jika kulit anda luka, apabila diletakkan alcohol kita tentunya berasa pedih. Sifat alcohol yang meruap akan bergabung dengan lembapan pada kulit akan mencetuskan rasa lebih kering pada mereka yang berkulit kering. Tetapi untuk orang yang kulit berminyak, berjerawat amatlah baik kerana ianya membantu mengeringkan kulit tetapi tidak digalakkan digunakan begitu kerap terutama pada bahagian muka.


Sebagai contohnya di spa Narqes Skintelligent, sebelum sesuatu rawatan dilakukan terutamanya rawatan Dermapen, Chemical Peel, alcohol swab perlu dioleskan terlebih dahulu di bahagian yang ingin difokuskan rawatan. Ini bertujuan untuk membersihkan kulit dan menghindari dari sebarang jangkitan atau kesan yang memudaratkan sebelum dan selepas melakukan treatment tersebut.


Usah risau dengan penggunaan rubbing alcohol seperti alcohol swab atau sanitizer kerana ianya hanya dikenakan pada kulit sahaja. Ianya sekadar mengeringkan. Tetapi alcohol akan memudaratkan sekiranya diminum seperti yang diamalkan oleh peminum tegar alcohol. Kalau sekadar untuk perawatan awal di kulit ianya tidak membahayakan.


Anda boleh melakukan diy kecantikan sendiri di rumah seperti memicit jerawat atau mencuci luka, simpanlah alcohol swab untuk memudahkan anda membuat rawatan. Oleskan bahagian yang ingin dibuat rawatan sehingga bersih dan selepas itu bolehlah melakukan apa juga rawatan yang ingin dibuat. Setelah selesai, swab lagi untuk membersihkan kawasan tersebut untuk mengelakkan jangkitan. Paling penting kebersihan tangan sentiasa perlu dititikberatkan sebelum dan selepas melakukan rawatan kecantikan diy anda sendiri.


Di waktu covid-19 ini penggunaan sanitizer yang kerapkali menjadikan kulit kering terutama mereka yang berkulit sensitif seperti ekzema. Anda tidak perlu bimbang dengan situasi tersebut. Sebaik sahaja menggunakan sanitizer, oleskan pelembab segera. Ianya mampu mengekalkan kelembapan dan kesan rengsa dapat diatasi.
Rubbing Acohol adalah sebahagian proses biasa dalam merawat kecantikan dan kesihatan. Ianya lebih menjurus kepada menghidari dari kesan jangkitan dan membersihkan kawasan tertentu sebelum dibuat rawatan. Penggunaan yang terkawal dan mengikut kuantiti dan tahap peratusan yang dibenar adalah kunci kepada keselamatan anda. Sentiasa dapatkan info dan pandangan pakar farmasi dan doktor sekiranya inginkan penjelasan lanjut.

20 views0 comments