Awas, 6 Punca Jerawat Yang Menjadi ‘Madu’ Wajah Anda!

Updated: Nov 18, 2020


Tahukah anda terdapat enam punca dan penyebab jerawat merebak dan bermaharajalela di wajah. Enam punca ini mencakupi gaya hidup anda termasuklah bagaimana rejim permakanan, aktiviti social dan juga penjagaan kesihatan maupun kecantikan diri.


Dr. Syazwani, estetika consultan Narqes Skintelligent turut menekankan betapa enam punca tersebut mampu bergabung atau ‘bermadu’ antara satu atau dua punca untuk menyerang wajah maupun anggota badan yang lain. Beliau menyarankan sekiranya ingin merawat apa juga masalah jerawat, kita perlu mengenal pasti punca dan jerawat. Daripada masalah tersebutlah barulah dikenal pasti rawatan yang bersesuaian.


Andai ada pakar kecantikan tidak bertauliah mengatakan masalah jerawat boleh diatasi dengan satu rawatan sahaja, atau hanya dengan satu pil atau krim mampu menyelesaikan, ianya adalah fakta yang amat salah sama sekali. Setiap satu masalah jerawat ada penyelesaiannya tersendiri kerana bakteria maupun kuman ada kelompok tersendiri. Ianya bermutasi dengan corak kehidupan individu itu sendiri terutamanya yang kurang menitikberatkan kebersihan diri.


6 punca utama masalah jerawat adalah dari bakteria, kulit berminyak (mereka yang berkulit kering sekalipun boleh diserang jerawat walaupun dikatakan jerawat hanya tertumpu pada mereka yang berkulit berminyak), corak pemakanan yang tidak seimbang juga mendorong kepada masalah jerawat. Paling mengesankan adalah emosi yang tidak terkawal membawa stres dan perubahan hormon menambah ‘jemputan’ untuk jerawat datang bertandang.


Penggunaan produk kecantikan yang mengandungi bahan kimia yang tidak sesuai dengan kulit juga antara punca. Justeru 6 punca tersebut harus ditelitikan terlebih dahulu sebelum sesuatu rawatan jerawat dilakukan.


Antara jenis jerawat yang biasa menyerang adalah jerawat dari kategori whitehead yang terjadi ketika lapisan kulit menutupi pori-pori dengan sel-sel kulit mati sehingga tercetusnya gumpalan bulat putih pada kulit terutama pada bahagian hidung. Blackhead pula terjadi kerana produksi lebihan minyak akibat perubahan hormon. Zon T iaitu dahi, hidung, dagu adalah antara lokasi pilihan jerawat sekiranya aspek mencuci wajah secara betul tidak diamalkan. Itu belum lagi jika berkait dengan masalah jerawat yang lebih bermasalah seperti bintik merah bernanah dan benjolan kecil kemerahan secara berkelompok yang menyakitkan.


Di Narqes Skintelligent, setiap permasalahan jerawat akan dianalis terlebih dahulu secara individu. Kebiasaannya untuk proses awal rawatan, sel-sel kulit mati akan dibuang terlebih dahulu dan seterusnya barulah dikenal pasti punca jerawat tersebut. Segalanya dirawat secara teratur tanpa memberikan kesan memudaratkan pada pelanggan mengikut rawatan yang bersesuaian serta pemilihan produk terbaik yang ada di Narqes Skintelligent.

51 views0 comments